Zmagovalni projekt 2019

Goran Dragić razglasil zmagovalca SporTech Stars

Na #gogitalku se je Goranu Dragiću pridružil dr. Jure Leskovec, glavni znanstvenik na Pinterestu in profesor na Stanfordu. Izpostavila sta pomen povezave tehnologije in športa. Goran Dragić že šesto leto zapored napovedal tudi košarkarski kamp za otroke, ki ga bo letos nadgradil z dobrodelno akcijo prenove košarkarskih igrišč. SporTech Stars nagrada je šla projektu PhysicAI, ki omogoča analizo in načrtovanje športnih treningov s pomočjo umetne inteligence.

Zmagovalna tehnološka rešitev – PhysicAI

Goran Dragić je v okviru športno-poslovnega dogodka #gogitalk razglasil letošnjega zmagovalca izbora najboljše tehnološke rešitve na področju športa v okviru regijskega projekta SporTech Stars. Nagrado je prejela platformaPhysicAI, ki jo razvijajo Filip Koprivec, Blaž Oblak in Žane Ban, namenjena pa je analizi in načrtovanju športnih treningov s pomočjo umetne inteligence. PhysicAI trenerju, ekipi ali posamezniku omogoča avtomatsko in ročno spremljanje statistik treningov igralcev, njihove uspešnosti, napredka pri treningu in raznih odstopanj, na katera ga sistem opozarja ter s tem močno doprinese k uspešnosti treninga. Platforma je uporabna tako pri ekipnih športih, kot tudi pri treningu individualnih športov (tek, golf, tenis …). Nosilci projekta so prepričani, da je njihov pristop do uporabe umetne inteligence prava pot pri povezovanju tehnologije in športa. 

Kot pravi Goran Dragić, je bila izbira zmagovalca SporTech Stars velik izziv, saj so bili finalisti izjemno dobro pripravljeni, njihove ideje pa odlične. Ob tem je še poudaril: “S tem projektom smo želeli uresničiti sanje in cilje mladih, ki si želijo povezati tehnologijo in šport. Z veseljem jih pričakujem v Ameriki.” Dr. Jure Leskovec pa je poudaril, kako podobna sta si šport in startup svet: Tako kot v košarki tudi v startup svetu pivotirajo ter se s tem učijo. Z eno nogo se ves čas premikajo in iščejo svojo priložnost ter zlato žilo, skozi katero se lahko premaknejo. Vsak nov nivo, ki ga dosežeš je proces učenja. Mnenja je, da imamo v Sloveniji izjemen potenacial, izobražene ljudi in pravo mero zdrave kmečke pameti, vendar si velikokrat zavežemo mlinske kamne okrog nog in mislimo, da bomo lahko igrali košarko.